Academy Awards 1946

Datum: 
donderdag, 7 maart, 1946
Plaats: 
Grauman's Chinese Theatre

De grote winnaar van de Oscar-uitreiking in 1946, gepresenteerd door Bob Hope en James Stewart, was “The Lost Weekend”.  De film was genomineerd voor 8 beeldjes en kon er de helft van verzilveren.  Naast die voor ‘Beste Film’ (Best Motion Picture was toen nog de officiële benaming) kreeg de film ook nog de prijs voor Beste Regie (Billy Wilder), Beste Scenario (Charles Brackett en nog eens Billy Wilder), en Beste Acteur (Ray Milland).

Opmerkelijk was ook dat er naast “The Lost Weekend” maar één film was die meer dan 1 Oscar won (!) : “National Velvet” kreeg twee filmprijzen.  Zelfs “The Bells of St. Mary’s” met zijn 8 nominaties viel maar 1 keer in de prijzen (beste Geluidsopname).

A Song to Remember” was de grote verliezer van de dag : zes keer genomineerd, 0 prijzen…  Ook Alfred Hitchocks “Spellbound” was net als “Mildred Pierce” zes keer genomineerd maar won maar één Oscar.

Joan Crawford verraste ook die avond, enerzijds omdat ze de Academy Award won voor Beste Actrice voor haar rol in “Mildred Pierce”, anderzijds omdat ze ziek en om die reden dan ook afwezig was én de Oscar werd afgehaald door regisseur Michael Curtiz.

Er waren wel wat mijlpalen waarop enkele belangrijke films van deze Oscar Night gebaseerd waren.  Op 19 februari 1945 bijvoorbeeld brak de strijd los in Iwo Jima waarbij maar liefst 30.000 Amerikaanse troepen landden…  De documentaire/kortfilm van de Amerikaanse Marine “To The Shores of Iwo Jima” was dat jaar ook genomineerd voor een Prijs.

Ook de eerste verschijning van Sylvester de Kat in “Life with Feathers” ging niet onopgemerkt voorbij : de film werd genomineerd in de categorie ‘Beste Animatie Kortfilm’.

Special Awards waren er nog voor Peggy Ann Garner (“outstanding child actress of 1945”) en Walter Wanger (zes jaar President/Voorzitter van de Academy (of Motion Picture Arts and Sciences)).

En natuurlijk hebben wij ook nu weer een overzichtspagina voor dit jaar waar je naar hartelust opzoekingen kunt doen : per categorie, per winnaar, per genomineerde,...