Academy Awards 1938

Datum: 
donderdag, 10 maart, 1938
Plaats: 
Biltmore hotel (Biltmore Bowl)

 

In 1938 werden de Academy Awards - de 'Oscars' - voor de tiende keer uitgereikt, zij het een week later dan gepland.  De reden hiervoor was de overvloedige regenval met overstromingen in Los Angels tot gevolg.  "The Life of Emile Zola" won de Prijs voor Outstanding Production, een categorie die later beter werd omschreven als 'Beste Film', maar viel ook in de prijzen in de categorie 'Beste Acteur in een Bijrol' (Joseph Schildkraut), Beste Scenario (Norma Reilly Raine, Heinz Gerald en Geza Herczeg).  Met drie gewonnen beeldjes deed geen enkele film beter dat jaar, iets wat ook al opging voor het aantal nominaties, tien stuks in het geval van "The Life of Emile Zola".

Luise Rainer was de eerste actrice ooit die een tweede Academy Award won.  De Prijs voor Beste Dansregie werd voor het laatst uitgereikt, deze keer aan Hermes Pan voor het nummer "Fun House" uit de film "Damsel in Distress".

Er werden nogal wat Speciale Prijzen uitgereikt dat jaar : Mack Sennett, Edgar Bergen, het 'Museum of Modern Art Film Library' en W. Howard Greene waren de gelukkigen.  Green kreeg de Speciale Prijs voor zijn camerawerk (in kleur) voor de film "A Star Is Born".  Een select groepje van toonaangevende cameralui die alle kleurenfilms die in de loop van één jaar waren gemaakt (!) hadden bekeken selecteerden Green als winnaar.

Wij hebben ook van dit jaar een overzichtspagina beschikbaar waar je alle winnaars én alle genomineerden in alle categorieën kunt opvragen.