The House with a Clock in its Walls

Productiejaar: 
2018
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
26/09/2018
Verdeler: 
Entertainment One
Speelduur: 
100 minuten
Filmgenre: 
Avontuur
Familiefilm
Komedie
Thriller
Regisseur: 
Eli Roth
Producent: 
Brad Fischer
Laeta Kalogridis
James Vanderbilt
Cate Blanchett
/  
Mw. Zimmerman
Jack Black
/  
Jonathan Barnavelt
Owen Vaccaro
/  
Lewis Barnevelt
Kyle McLachlan
/  
Isaac Izard
Colleen Camp
/  
Mw. Hanchett
Renee Elise Goldsberry
/  
Selena Izard
Vanessa Anne Williams
/  
Rosa Rita Pottinger
Sunny Suljic
/  
Tarby Corrigan
Lorena Izzo
/  
Mw. Barnavelt

Veel moet er niet gepalaverd worden over de uitstap van Eli Roth naar het tienergriezelgenre. De zelfverklaarde schenenschopper die met onder andere de torture porn “Hostel”, de kannibalenhommage “The Green Inferno” en een “Death Wish”-update zijn exploitationhart aan de man en vrouw probeerde te brengen slaagt er immers niet in om een voor de kleintjes beklijvend kijkstuk af te leveren. De ‘veel beloven, weinig geven’-conclusie die doorgaans Roths volwassen film kenmerkt is met andere woorden ook hier van toepassing. Al kan je Roth niet verwijten dat hij zich niet enthousiast smijt: de liefde voor de (sub)genres waar hij zijn tenten opslaat is steeds duidelijk, en Roth toont ditmaal zichtbaar affectie voor spookhuizenthrillers voor twaalfjarige medemensjes. Het feit dat hij “The House With A Clock In Its Walls” mag draaien onder de banier van Spielbergs Amblin Entertainment helpt natuurlijk ook om enthousiast te zijn. Al zouden Steven Spielberg of Joe Dante waarschijnlijk niet moeten inzetten op pis- en scheetgrappen om de ukken aan het lachen te krijgen.

“The House With A Clock …” is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van John Bellairs. Dat rijkelijk geïllustreerd boek verscheen in 1973 en bleek het eerste te zijn van een twaalfdelige reeks rond de kleine magiër Lewis Barnavelt. In dat boek (en in de film) gaat de kleine Lewis (Owen Vaccaro) na de dood van zijn ouders inwonen in het excentrieke met klokken behangen huis van zijn excentrieke oom Jonathan (Jack Black) ergens in New Zebedee, Michigan. Die oom blijkt een magiër te zijn die de geheimen van het huis niet lang kan verborgen houden voor zijn neef, die hij dan maar prompt een spoedcursus Harry Potterhocuspocus avant la lettre aanleert. Handig om op school een paar bullebakken een lesje te leren en nog handiger om zijn oom en buurvrouw-magiër Florence Zimmermann (Cate Blanchett) bij te staan in hun strijd tegen stoute tovenaar Isaac Izard (Kyle MacLachlan).

Die is immers van plan om de wereld terug naar af te sturen door met een zelfgebouwde gigantische achterstevoren tellende doemdagklok alle mensen te laten verdwijnen, de menselijke geschiedenis uit te wissen en zo aan het begin van alle tijden samen met zijn hekserige echtgenote als oervader te regeren over de nieuwe wereld. Om dat koekoeksplan te torpederen zien de Barnavelts en hun buurvrouw zich genoodzaakt om de in de muren verborgen klok op te sporen en te vernietigen voor de komende maansverduistering, het moment waarop Izard zijn snode plan wil uitvoeren. 

Jack Black vond blijkbaar een niche binnen de muren van de familiefilm: “Gulliver’s Travels”, “Goosebumps”, “Jumanji: Welcome To The Jungle”, stemmenwerk in “Kung Fu Panda” … hij heeft de shticks van het familieacteren inmiddels aardig onder de knie. Zijn vriendschappelijk gekibbel met Blanchett zorgt meermaals voor geslaagd gemonkel bij de grote en kleine toeschouwer, maar ze zijn niet van die orde om de film boven de middelmaat uit te duwen. Niets is dat eigenlijk: ook niet de overvloedige CGI-effecten en dito productieontwerp, niet het al bij al best geinige verhaal …

Links en rechts weliswaar geen gebrek aan geslaagde scènes, maar als warlockpuntje bij abracadabrapaaltje komt is “The House With A Clock …” niet opwindend (woordspeling, hopelijk had u hem) genoeg om echt te charmeren in een filmwereld waarin “Goosebumps: Haunted Halloween” en “Fantastic Beasts: The Crimes Of Grinderwald” in de coulissen hun schoenveters aan het strikken en haren aan het kammen zijn.

Alex De Rouck