Filmfestival Gent, de betere films...

zaterdag, 20 oktober, 2018

Bloedmooie films op Film Fest Gent. We selecteerden er drie.

"Cold War"
De opvolger van Pawel Pawlikowki’s s lyrische zwart-witparel ‘Ida’ (waarvoor de cineast de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won) is het even zwart-witte en even lyrische ‘Cold War’. Op minder dan anderhalfuur schetst Pawlikowski een romantisch drama tussen een dirigent/muzikaal arrangeur en zangeres. Een romance van geven, nemen en afstoten die begint op het Poolse platteland in 1949 en zich nouvelle vague gewijs uitstrekt naar de Parijse jazzclubs eind de jaren vijftig. Voor inspiratie hoefde de regisseur niet ver te zoeken: de romance die hij presenteert is voor het grote deel gebaseerd op het leven van zijn ouders. ‘Cold War’ heeft extra draagkracht door de superbe vertolkingen van Joanna Kulig en Tomasz Kot en wint nog extra punten door de sfeervolle recreatie van het naoorlogse West- en Oost-Europa.

"Leto"
Nog meer muziek, nog meer zwart-wit en nog meer historische achtergrond. ‘Leto’ (letterlijk vertaald: zomer) schetst de Russische undergroundrockscène die in het begin van de jaren tachtig ontsproot in Leningrad. Gebaseerd op ware gebeurtenissen ontvouwt zich het verhaal van de rockgroepen Zoo Park en Kino, die nog steeds een grote fanbase hebben. Regisseur Kirill Serebrennikov doet meer dan zomaar een Russische versie van ‘The Commitments’ maken: de rebellie, de dagdromen, het gevoel van jong te zijn en wat te willen wordt in een flitsend en uiteindelijk zelfs ontroerend tijdsdocument gegoten. De manier waarop de Russische jongeren destijds clandestien zweepten met David Bowie en Lou Reed is pure rock ’n roll. Net zoals de hele film.

"Wildlife"
Paul Dano heeft als acteur duidelijk heel goed opgelet op de set van de vele Amerikaanse independent drama’s waarin hij te zien was. Zijn regiedebuut is trefzeker, grijpt naar de keel en blijft nazinderen. Niet alleen door zijn regie en het script, maar ook door de ijzersterke vertolkingen van Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal en de jonge Ed Oxenbould. Een familiecrisis in 1960 in het landelijke Montana haalt het leven van een vijftienjarige jongen overhoop wanneer die vast komt te zitten tussen de ambities van zijn vader en de giftige manier waarop zijn moeder met diens (tijdelijke) uithuizigheid omgaat. Het eindshot zal dit jaar moeilijk te evenaren zijn op de krop in de keel-schaal van Richter.

Info over vertoningsuren op www.filmfestival.be