Wind River (Blu Ray)

Type 
Blu Ray
Releasedatum 
dinsdag, 23 januari, 2018
DVD verdeler: 
Remain in Light
Speelduur 
106 minuten
Beeldformaat: 
2.40
16:9
Geluid: 
DTS
Filmgenre: 
Drama
Speelfilm
Thriller
Regisseur: 
Taylor Sheridan
Producent: 
Basil Iwanyk, Peter Berg, Matthew George, Wayne Rogers, Elizabeth A. Bell
 • Elizabeth Olsen
  /  
  Jane Banner
 • Jeremy Renner
  /  
  Cory Lambert
 • Jon Bernthal
  /  
  Matt
 • Kelsey Asbille
  /  
  Natalie
 • Gil Birmingham
  /  
  Martin
 • Julia Jones
  /  
  Wilma
 • James Jordan
  /  
  Pete Mickens
 • Norman Lehnert
  /  
  Dale
 • Martin Sensmeier
  /  
  Chip
 • Teo Briones
  /  
  Casey
 • Graham Green
  /  
  Ben
 • Tantoo Cardinal
  /  
  Alice Crowheart
 • Eric Lange
  /  
  Dr. Whitehurst
 • Althea Sam
  /  
  Annie
 • Tokala Clifford
  /  
  Sam Littlefeather

Voor zover je dat nog niet gedaan hebt … de naam Taylor Sheridan is er een om te onthouden. Als acteer speelde hij zich in de kijker in de motorbendereeks ‘Sons Of Anarchy’, als scenarist verbaasde hij vriend en vijand met “Sicario” en “Hell Or High Water” en met deze ‘Wind River’ laat hij zien dat hij ook achter de camera zijn mannetje kan staan. Een bezige bij die dusver nog niet met de voelhoorns tegen een dichtgeklapt raam is gebotst.

In de whodunit “Wind River” nestelt een mooi kabbelende dosis authenticiteit zich als een pasja onder een tulband. Om te beginnen bestaat de locatie van de film echt: het Wind River Indian Reservation in Wyoming is het op zes na grootste indianenreservaat in Amerika met een oppervlakte van – ruw gelandmeterd – zo’n negen vierkante kilometer. Ruw getelraamd wonen er zo’n veertigduizend Indianen, en het gebied telt ook de enige vier casino’s die Wyoming rijk is. Sheridan vond er inspiratie voor een absorberend moordmysterie met een maatbeker menselijkheid als kapstok. 

Jeremy Renner verloor drie jaar voor de gebeurtenissen in “Wind River” zijn tienerdochter: het hoe en waarom van de dood zijn halfbloeddochter terwijl hij en zijn vrouw even op weekendtrip waren heeft hij nooit kunnen achterhalen. Het enige dat hij weet is dat ze dood in de sneeuw is teruggevonden. Het verlies dat aan hem vreet wil hij bewust voelen: geen pijn lijden zou synoniem staan aan haar vergeten. Als spoorzoeker bij de U.S. Fish and Wildlife Service houdt hij het gebied van het reservaat roofdiervrij. Tijdens een van zijn tochten vindt hij het verkrachte en vermoorde lichaam van een achttienjarig meisje. De gelijkenissen met de dood van zijn eigen dochter zijn opvallend. Om de zaak te onderzoeken stuurt de FBI een versbakken agente (Elizabeth Olsen) naar het gebied. Telkens er een misdaad wordt gepleegd in een reservaat, is de FBI immers verplicht om mee te bepalen of het om een moord gaat of niet. De gedreven maar nog onervaren Olsen en de demonen meetorsende Renner scharen zich zij aan zij om te ontdekken wie de dood van de tiener op zijn geweten heeft.

De draaischijf van “Wind River” is een traditioneel detectiveverhaal dat al bij al vrij rechtlijnig en zonder al te veel rode haringen wordt opgelost. De moord is maar een deel van de narratie. Sheridan hangt er ook een fikse karakterstudie aan vast: Renners verleden bepaalt in grote mate mee hoe hij zich in de zaak vastbijt - en hoe hij ze uiteindelijk ook zal afhandelen. Ook de ijzige couleur locale met sneeuwstormen en een vaak uitzichtloze levenssituatie van de bewoners van het reservaat zorgt voor extra kraak en smaak. Actieliefhebbers worden trouwens eveneens op hun wenken bediend met een brutale shoot-out.

Kortom, “Wind River” is met zijn symbiose tussen geweld, moedeloosheid en menselijkheid een meer dan geslaagde spiegelfilm van het ook al in ennui badende “Hell Or High Water”. Een aanrader dus, die met veel zorg een mooie Blu-rayrelease kreeg. Zij het er een waarop extra’s in geen velden of wegen te bespeuren zijn.

Alex De Rouck