The Foreigner (Blu Ray)

Type 
Blu Ray
Releasedatum 
dinsdag, 6 maart, 2018
DVD verdeler: 
Remain in Light
Speelduur 
113 minuten
Beeldformaat: 
2.35
16:9
Geluid: 
DTS
Filmgenre: 
Actie
Drama
Thriller
Regisseur: 
Martin Campbell
Producent: 
Wayne Marc Godfrey, Arthur Sarkissian, Jackie Chan, Qi Jianhong, Cathy Schulman, John Zeng, Jamie Marshall, D. Scott Lumpkin, Claire Kupchak
 • Jackie Chan
  /  
  Quan
 • Pierce Brosnan
  /  
  Liam Hennessy
 • Liu Tao
  /  
  Keyi Lan
 • Kati Leung
  /  
  Fan
 • Manolo Cardona
  /  
  Pedro Lopez
 • Dermot Crowley
  /  
  McGrath
 • Simon Kunz
  /  
  Matthew Rice
 • Charlie Murphy
  /  
  Maggie
 • Orla Brady
  /  
  Mary
 • Pippa Bennett-Warner
  /  
  Marissa Levitt
 • Roberta Taylor
  /  
  Mw. Taylor
 • Rufus Jones
  /  
  Woody
 • Michael McElhatton
  /  
  Jim Kavanagh
 • RoryFleck-Byrne
  /  
  Sean Morrison
 • Ray Fearon
  /  
  Bromley

Martin wie? Een logische denkpiste op het eerste zicht, daar deze man niet meteen bovenaan het collectieve bewustzijn kleeft. Al is hij daarom niet zomaar een illustere onbekende. Al is het maar omdat hij twee Bondfilms op zijn palmares heeft staan. Zijn kronkelende carrièreverloop passeerde genoeg interessante bochten om gewag te kunnen maken van een opvallend traject. Net als Roger Donaldson: nog een Nieuw-Zeelander die vaste voet in Hollywood kreeg.  

Campbell begon zijn carrière midden jaren zeventig in Engeland met soft-erotische komedies. Op het eerste zicht niet meteen een visitekaartje om het later te maken als standvastige Hollywoodregisseur, maar dat is toch wat Campbell gedaan kreeg nadat hij eerst nog een paar Britse televisieproducties regisseerde, waaronder het prestigieuze “Edge Of Darkness”. Later zou hij daar trouwens ook de filmversie met Mel Gibson van superviseren. Al is Campbell vooral bekend van “Goldeneye” en “Casino Royale” en van de twee Zorrofilms met Antonio Banderas. Van meerdere markten thuis dus, die Campbell. Zij het niet van alle: zeven jaar terug verslikte hij zich nog geen klein beetje in de lauwe superheldenstoemp “Green Lantern” en even zag het er naar uit dat Campbell zich van pure schaamte had teruggetrokken in een onderzeese grot die zo diep lag dat zelfs Nemo en zijn Nautilus hem niet konden lokaliseren.

Maar kijk: op zijn vierenzeventigste bewees de kwiek boven water gekomen Campbell dat hij wel degelijk een begenadigd vakman is. Deze “The Foreigner” is een solide politieke thriller die ook actiefans niet zal teleurstellen, en geen toevlucht zoekt tot slow motion of andere overgeregisseerde eigentijdse foefjes. Lees: “The Foreigner” is klassiek genoeg om een bastaardkind van pakweg “The Fugitive” en “In The Line Of Fire” te kunnen zijn. Toeval of niet, Stephen Leathers bronroman “The Chinaman” stamt uit 1992. Scenarist David Marconi (“Enemy Of The State”) en Campbell wisten de tijdsgeest zowaar goed te vatten.

Een splintergroepering van het IRA pleegt een bomaanslag op een bank in hartje Londen. Een van de slachtoffers is de dochter van een oudere en timide Chinees (Jackie Chan), en die besluit tot het uiterste te gaan om te weten te komen wie er achter de aanslag zit. Zeker omdat hij in zijn leven al afscheid moest nemen van zijn twee andere dochters en zijn echtgenote. Zijn achtergrond als elitemilitair komt hem goed van pas als hij besluit om het vuur aan de schenen te leggen van de Ierse viceminister (Pierce Brosnan). Die is dan wel hoogst verbouwereerd over de bloedige aanslag, zijn eigen verleden als IRA-lid maakt hem niet onbesproken en langzaam aan wordt duidelijk dat zijn verleden integraal vervlochten zit met de acties van de nieuwe generatie IRA-terroristen.

Het lijkt logisch te denken dat “The Foreigner” een explosieve actieprent is waarin Chan en Brosnan elkaar met een ingevet arsenaal actievol naar het leven staan. Dit klopt slechts gedeeltelijk. Campbell en Marconi boetseren in de eerste plaats een vrij intelligente thriller waarin plotwendingen het halen op bruut en hersendood geweld. Meer zelfs: Brosnan en Chan – allebei in een min of meer atypische rol – acteren hier zo goed dat het heel gemakkelijk is om mee te stappen in het verhaal. Zelfs al stapelt dat au fond het ene cliché boven op het andere: de kruik gaat bijlange na niet te barsten. Al is er een element tijdens de climax dat misschien net iets te breed de komische kaart trekt. Los daarvan: gedreven door een spaarzame maar efficiënte score van Cliff Martinez, een strakke plot, mooi regiewerk, de sterke Brosnan en Chan en een karaktervolle schare bijrolpersonages heeft “The Foreigner” zijn driesterrenwaardering geenszins gestolen.

Alex De Rouck