Gifted

Productiejaar: 
2017
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
05/07/2017
Verdeler: 
20th Century Fox
Speelduur: 
101 minuten
Filmgenre: 
Drama
Speelfilm
Regisseur: 
Marc Webb
Producent: 
Karen Lunder
Andy Cohen
Director of Photography: 
Stuart Dryburgh, ASC
Uitvoerend Producent: 
Glen Basner
Ben Browning
Mollly Allen
Scenarist: 
Tom Flynn
Beeldmonteur: 
Bill Pankow, ACE
Productie Ontwerper: 
Laura Fox
Chris Evans
/  
Frank Adler
McKenna Grace
/  
Mary
LIndsay Duncan
/  
Evelyn
Octivia Spencer
/  
Roberta
Michael Kendall Kaplan
/  
Justin Gilmore
John M. Jackson
/  
Rechter Edward Nichols
Glenn Plummer
/  
Greg Cullen
John Finn
/  
Aubry Highsmith
Elizabeth Marvel
/  
Gloria Davis
Candace Harris
/  
Carla Rosen
Jon Sklaroff
/  
Seymore Shankland
Jona Xiao
/  
Lijuan
Julia Ann Amery
/  
Pat Golding
Keir O'Donnell
/  
Bradley Pollard

Het lijkt “Kramer Versus Kramer” wel. Een logische hersenkronkel die bij elke rechtgeaarde cinefiel de kop opsteekt telkens een hoederechtdrama op de “objection, your honor”-tafel komt slaan. Ook bij “Gifted“ is het van dat. In het ene kamp: slonzige en in een houten barak in Florida sloffende botenhersteller Frank Adler (Chris Evans). In het andere: zijn rijke in Massachusetts residerende moeder Evelyn (Lindsey Duncan). In het midden van de strijd: de zevenjarige Mary (Mckenna Grace), respectievelijk nichtje en kleindochter van de tegenover elkaar staande partijen. Mary’s moeder pleegde zelfmoord toen Mary nog maar een baby was, en oom Frank was toen de ersatzvader op de juiste plaats.

Belangrijk detail: Mary is niet zomaar een kind, maar is wat in de wandelgangen ‘een wonderkind’ wordt genoemd. Terwijl de gemiddelde zevenjarige nog moet leren hoeveel stukken fruit er in een mand liggen als je drie appels en vier peren samengooit, weet zij pijlsnel in haar hoofd uit te rekenen hoeveel vijfduizend zevenhonderd negenentachtig maal zesentachtig is. En zo van die dingen. Een gave die duidelijk in de genen zit: haar moeder stond op het punt een van de grootste wiskundige vraagstukken aller tijden op te lossen, en ook grootmoeder Evelyn weet het een en ander over variabele vierkantswortels en geföhnde staartdelingen.

’t Zit dus in de familie. En daar wringt het schoentje: Frank wil Mary in de eerste plaats kind laten zijn en haar naar een gewone snotneus- en oorsmeerschool sturen, Evelyn wil een plaatsje reserveren op een gerenommeerde bolleboosschool. Het feit dat Evelyn gedurende de zeven jaar na de dood van haar dochter nooit naar Mary heeft omgekeken, sterkt Frank in zijn grote gelijk.

 

“Adler Versus Adler” dus. Met zicht op tranentrekkerijaverij. Die eigenlijk nooit op het voorplan komt. Regisseur Marc Webb (van de twee “Not So Amazing Spider-Man” films en vooral ook van het diepromantische “(500) Days Of Summer”) filmt alles in de eerste plaats los uit de pols. Drijvend op een welhaast aanstekelijk werkend slackertimbre van Evans komt hij daarmee een heel eind. Door de clichés niet uit te spellen, mist “Gifted” aan de eindmeet wel wat diepgang, maar je moet al een zakdoekenfabrikant zijn om daarover te vallen.

Iedereen die graag wegdoezelt bij lekker wegkijkende degelijke cinema en geen boodschap heeft aan de kunstzinnige mérites van kikvorsperspectieven, travelling shots of trompe-l’oeils mag “Gifted” in elk geval aan zijn kijklijst toevoegen. Als bonus krijg je er met Mckenna Grace de spontaanst lachende en huilende voortandenloos kindactrice bij sinds mensenheugenis. En de meest rosse eenogige kat sinds diezelfde heugenis.

Alex De Rouck