Salman Rushdie schrijft pleidooi voor "Lion"

vrijdag, 24 februari, 2017

Schrijver Salman Rushdie schreef een opiniestuk op deadline.com waarin hij een hartstochtig pleidooi houdt voor de film "Lion". Hij vertelt ondermeer waarom een film over migratie nu meer dan ooit aandacht verdient.

We leven in een tijd waarin politici en demagogen over de hele wereld, van India tot het VK en de VS, proberen om ons te verdelen, om ons op te splitsen in “wij” en “hen”, en om angst te gebruiken als een manier om ons te verdelen, door ons angstig te maken voor mensen die anders zijn dan wij, die toekomen aan onze grenzen, of al onder ons leven. Veel van deze angst is gericht op migranten en vluchtelingen, mensen die een nieuw leven willen uitbouwen in nieuwe werelden, of simpelweg op zoek zijn naar een schuilplaats voor de horrors die ze willen ontsnappen. Ik ben zelf een immigrant hier in Amerika en dus, ja, dat is de kant waar ik langs sta, en ik hou van een verhaal over hoe immigratie de levens kan verrijken van zowel de migrant als de mensen in wiens huis hij werd ontvangen. Dat uit het samenbrengen van deze twee werelden geen angst voorkomt, maar liefde.”, aldus Salman Rushdie.

 

"Lion" is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vertelt het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley (gespeeld door Dev Patel). Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar (Nicole Kidman en David Wenham). Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn 30ste op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.

Lion is de verfilming van de bestseller 'Mijn lange weg naar huis', waarin Saroo Brierley zijn verhaal vertelt. De verfilming kent een sterrencast waaronder (Oscar® winnares) Nicole Kidman, (Oscar® genomineerde) Roony Mara, Dev Patel en David Wenham. De film werd genomineerd voor maar liefst zes Oscars® waaronder de belangrijkste categorie Best Picture. Naast de nominatie voor Beste Film ontvingen  Dev Patel en Nicole Kidman nominaties voor respectievelijk Beste Mannelijke Bijrol en Beste Vrouwelijke Bijrol. Ook ontving Lion nominaties in de categorieën Beste Cinematografie, Beste Script (Adapted Screenplay) en Beste Muziek.

Meeste festivalprijzen dit jaar

Eerder dit jaar werd Lion genomineerd voor vier Golden Globes en sleepte de film al belangrijke festivalprijzen in de wacht. De film won meer festivalprijzen dan elke andere film in 2016. Ook bij The BAFTA Film Awards is "Lion" vijf keer genomineerd. Dev Patel won er de prijs voor Best Supporting Actor en de film kreeg de award voor Best Adapted Screenplay.