Maggie's Plan (DVD)

Type 
DVD
Releasedatum 
dinsdag, 4 oktober, 2016
DVD verdeler: 
Remain in Light
Speelduur 
98 minuten
Beeldformaat: 
1.85
16:9
Geluid: 
Dolby 2.0
Dolby 5.1
Filmgenre: 
Komedie
Regisseur: 
Producent: 

Wie kent Nicole Holofcener nog/al? Trouwe bezoekers van onze site zouden in het ‘nog’-kamp moeten zitten, daar we hier al een aantal lansen hebben gebroken voor haar fijne oeuvre waarin titels als “Lovely & Amazing”, “Friends With Money”, “Please Give” en “Enough Said” te vinden zijn. Praatkomedies die haar wel eens het predikaat van ‘vrouwelijke Woody Allen’ opleveren. Holofcener heeft niets te maken met “Maggie’s Plan”, maar we halen haar toch even aan omdat deze film van Rebecca Miller ook wel eens vergeleken wordt met het oeuvre van Allen. En die vergelijking is helemaal niet nodig, daar Miller hier een eigen stem vindt en etaleert.

Voor stamboombijhouders: Rebecca is de dochter van Pulitzerprijswinnaar Arthur Miller, bekend van stukken als “Death Of A Salesman” en “The Crucible”. En ook als tweede echtgenoot van ene Marilyn Monroe. Zelf is ze getrouwd met Daniel Day-Lewis. Een snelfilmster/-schrijfster is Rebecca Miller niet. “Maggie’s Plan” is haar vijfde film op twintig jaar tijd. En het is een aardige vijfde geworden Een relatiefilm voor volwassenen die – niettegenstaande het afvinken van voor de hand liggende clichés – vooral catert aan wie het beu is dat liefde steevast als suikerzoete hartplak wordt voorgesteld en die klaar staat om harakiri te plegen wanneer op het eind alles koek en ei wordt na een suikerspurt naar een luchthaven waar het vliegtuig met de verloren liefde vertrekkensklaar staat. Een cliché dat Miller elukkig niet afvinkt.

Carolientje wou een man en kreeg nooit genoeg daarvan. Capriolen die Willeke Alberti in 1977 bezong. Maggie (Greta Gerwig) wil een kind, ook als ze geen man vindt. Het plan daarvoor heeft ze al klaar: een ex-studiegenoot wil haar wel wat sperma overhandigen zodat ze via kunstmatige bevruchting een kind op de wereld kan zetten. Een relatie aangaan met de vader/augurkenhandelaar Guy (een ingetogen geestige Travis Fimmel, bekend van zijn hoofdrollen in ‘Warcraft’ en de tv-reeks ‘Vikings’ziet ze echter niet zitten. Rond die tijd wordt Maggie verliefd op antropologieprofessor John (Ethan Hawke). Ze loopt hem toevallig tegen het lijf aan de school waar ze beide lesgeven, en de vonk slaat over. Zeker zijn droom om een roman te publiceren dwingt Maggie op de knieën voor haar, zeker als John bij haar de rust, schwung en inspiratie vindt die hij bij zijn vrouw Georgette (Julianne Moore) niet vindt. Van het een komt het ander en John ruilt Georgette en zijn twee kinderen in voor Maggie en de dochter die hij haar schenkt.

Eind goed, al goed ? Neen. Wel het begin van een complexe liefdesobservatie die af en toe dreigt de dramatische toer op te gaan, maar die in eerste instantie de finish haalt als one liner-strooiende komedie die uit de koker van Woody Allen …. pardon, Nicole Holofcener zou kunnen komen. En waarin de nadrukkelijk geaccentueerde spitsvondigheid ervoor zorgt dat “Maggie’s Plan”  - niettegenstaande het afvinken van de voor de hand liggende clichés – netjes overeind blijft als romantisch spinnewiel voor sardonische cupidoschelmen (m/v). Wie trouwens uit de bol wil gaan op een hilarische versie van Springsteens ‘Dancing In The Dark’ - met als opvallendste kenmerken een melodica en een man-vrouw combo met een Quebec-accent – moet “Maggie’s Plan” zeker in de dvd-lader schuiven.

Ja, we weten het: als je lang nadenkt over dit filmpje merk je na een tijdje dat de spoeling eigenlijk toch maar dun was en er nogal wat elementen inwisselbaar zijn met bouwstenen van minstens tien andere in het dozijn. Maar we hebben ons hoe dan ook goed geamuseerd bij deze dramedy. Meer moet dat niet zijn om drie sterren in het waarderingshokje te kleven.

Alex De Rouck